Met hangen en wurgen sleepte UNIS Flyers vrijdagavond de zo felbegeerde thuiszege in de halve finale van de BeNe-League play offs  in de wacht. Bulldogs Luik werd met 2-1 (0-0, 1-1, 1-0) verslagen. Het tweede duel, zondagavond in Luik, kan voor de Heerenveners beslissend zijn. Wordt er verloren, dan wacht woensdagavond in Thialf het beslissende derde treffen.

Rendement. Het is het sleutelwoord voor UNIS Flyers. Al weken eigenlijk, of wellicht zelfs het hele seizoen al. Waarom speelt het team inmiddels in de halve finale van de BeNe-League en stond het in de finales om de beker en landstitel? Omdat het defensieve rendement bovengemiddeld is ten opzichte van zo goed als alle teams.

Waarom werden de finales verloren en gaat het plaatsen voor die ultieme pogingen om een prijs te bemachtigen zo moeizaam? Omdat het offensieve rendement achterblijft ten opzichte van die zelfde tegenstanders.

Amsterdam werd vorig weekeinde weliswaar in de kwartfinale terzijde geschoven, maar met de nodige moeite. Even werd gedacht aan een ‘afterdip’, na de prachtige en met 1-0 verloren finale om de landstitel tegen Den Haag, maar vrijdagavond kon UNIS Flyers wederom niet overtuigen.

Wel in het spel, dat op een slordige eerste periode na van goed niveau was. Maar net als de laatste tijd kon het overwicht in schotenverhouding (43-24) niet op het scorebord weer gevonden worden.

De enige speler van UNIS Flyers die een ruime puntenzege boekte was Lars den Edel. Hij kreeg het halverwege de partij aan de stok met Frank Neven. De verdediger van Luik kreeg een fors pak slaag van De Edel, die vervolgens wel met een game van het ijs mocht.

Hij zag vanaf de tribune dat Brent Janssen voor UNIS Flyers de gamewinning goal maakte. Met een tip inn zette hij de thuisploeg een kleine acht minuten voor tijd op 2-1. Virgil Delbrassine had Luik in het begin van de tweede periode op 0-1 gezet, Yan Turcotte trok de stand vlak voor de tweede pauze weer gelijk.

,,Uiteindelijk hebben we een goede partij gespeeld’’, vond coach Mike Nason. ,,De onnodige fouten en slechte keuzes uit de eerste periode werden niet afgestraft. En we hadden een keeper op de goal die deed wat hij moest doen.’’

Nason was dus tevreden met de winst, die hij terecht noemde. ,,Al had Luik ook kans om vandaag te winnen, als je naar de opgelegde kansen kijkt. Zij zullen daarom ook met een extra klotengevoel afreizen en aan het tweede duel beginnen. Zij moeten winnen, wij mogen dat. Een heel verschil in druk’’, aldus Nason.

Foto: Pieter-Jord Hovenga

Deel dit bericht