Terwijl zijn collega’s Trevor Hunt en Pippo Limnell Finocchiaro de U16 training geven, zoekt Tony Demelinne een plekje op de tribune. Hij kiest heel bewust een plekje achter de goal. De tribune aan de zijkant van de ijsbaan is geen optie. ,,Nee, ik weet hoe die gasten soms op goal schieten. Dan ga ik liever achter het vangnet zitten, hier zitten we veilig,” lacht Demelinne. De 31-jarige captain van UNIS Flyers blikt vooruit op de eindstrijd van de bekercompetitie, maar laat ook zijn licht schijnen over de BeNe-League.

Voor UNIS Flyers nadert de bekercompetitie zijn climax. Komend weekend speelt UNIS Flyers de laatste twee wedstrijden in de bekercompetitie tegen Zoetermeer Panters en Cairox Hijs Hokij Den Haag. Bij winst en een doelsaldo van +6 in deze wedstrijden neemt Flyers de eerste plek over van Eaters Limburg. Daarnaast is inmiddels de BeNe-League gestart, en heeft UNIS Flyers al overwinningen geboekt op Antwerp Phantoms en Bulldogs Liège.

Inzet: eerste plek in bekercompetitie

De eerste plek in de bekercompetitie is het doel voor Demelinne en co. Het thuisvoordeel in zowel de halve finale van de play-offs en in de mogelijke finale is belangrijk voor UNIS Flyers. ,,Maar we moeten het ook niet groter maken dan het is,” reageert de captain van UNIS Flyers. ,, Ik vind dat wij het aan onze stand verplicht zijn om bij de eerste vier te eindigen. Ik denk dat de vier teams die gaan strijden in de play-offs voor de beker – Geleen, Den Haag, Nijmegen en Heerenveen – goed aan elkaar gewaagd zijn. En om thuisvoordeel te krijgen, dat zegt wel iets. Dat is zeker prettig. Wij gaan absoluut voor de eerste plek in de bekercompetitie.”

Om een wedstrijd in te gaan met de opdracht zoveel mogelijk goals te maken, om zo de eerste plek in de bekercompetitie te verkrijgen is lastig. ,,Je kunt dat maar beter vooraf weten,” vindt Demelinne. ,,Het is niet altijd leuk om zoveel mogelijk goals te maken. Je wilt je tegenstander namelijk niet vernederen, waardoor misschien de motivatie van het andere team verdwijnt. Maar komend weekend gaan wij er alles aan doen om het doelsaldo van +6 te realiseren.”

Klappen van de zweep

Inmiddels heeft UNIS Flyers tegen bijna alle Nederlandse teams twee keer gespeeld. In de BeNe-League speelde de ploeg al tegen twee Belgische teams. Demelinne weet waar de kracht van zijn team ligt. ,,We hebben een goede, vaste kern van spelers. Dat zijn vooral de oudere spelers die het klappen van de zweep kennen. Zij hebben successen behaald, maar maakten ook de keerzijde van de medaille mee. De ervaren spelers moeten gas geven wanneer dat wordt gevraagd. Ik vind dat wij als ervaren spelers beslissend moeten zijn in belangrijke wedstrijden. De oudere jongens moeten bepalend zijn, dat is onze taak,” erkent de geboren Hagenees.

,,We hebben een mooie mix van ervaren spelers en jonge talenten. Wat dat betreft is het jammer voor ons dat een talentvolle speler als Tobie (Collard, red.) is vertrokken naar Verenigde Staten om daar te spelen. Dat is een prachtige kans voor hem. We zijn erg blij met talenten als Dennis Sikma en Rick Neef, al is het jammer dat Rick er momenteel lang uit ligt met een blessure. Wij willen graag jonge spelers beter maken. Wij hebben een hecht team waarin iedereen wordt geaccepteerd. Dat is iets heel moois,” vindt Demelinne.

,,Er zijn nog drie prijzen en daarin willen wij zo ver mogelijk in meedoen.”

UNIS Flyers pakte al één prijs dit seizoen, de Ron Bertelingschaal. Maar dat is nog niet genoeg. Flyers wil weer in de finales komen en strijden om de prijzen. ,,Ik vind niet dat het beter of slechter gaat dan vorig seizoen,” vertelt Demelinne. ,,Vorig jaar wilde iedereen ons verslaan, omdat wij het seizoen daarvoor drie prijzen hadden gepakt. Met die situatie hadden wij het soms lastig. Dit jaar merk ik qua team-instelling wel een duidelijk verschil. Als ik terugkijk naar onze eerste trainingsweek van dit seizoen, hier in Thialf: iedereen was zo enorm gemotiveerd. Je zag aan alle spelers dat dit seizoen anders moet verlopen dan vorig jaar. De Ron Bertelingschaal winnen is leuk, maar er zijn nog drie prijzen en daarin willen wij zo ver mogelijk in meedoen.”

BeNe-League is van een goed niveau

Het niveauverschil in de BeNe-League is soms groot. Uitslagen met meer dan tien goals verschil komen met regelmaat voor. Toch ziet Demelinne dat de BeNe-League aan kwaliteit wint. ,,Ik vind de BeNe-League van een goed niveau. Met clubs als Luik (Liège) en Herentals hebben we twee heel goede teams uit België erbij gekregen. Antwerpen vond ik afgelopen weekend ook niet slecht, maar wij waren heel scherp (uitslag: 10-2, red.). De andere teams ken ik nog niet zo goed. Maar dat er niveauverschil is, dat is in elke competitie zo, denk ik. Ik ben in ieder geval erg blij dat we een competitie hebben van 12 teams. Want een competitie met zes teams, wat ik ook heb meegemaakt, is veel minder aantrekkelijk voor spelers maar ook voor het publiek. Nu zien de fans wekelijks andere teams spelen.”

Tony Demelinne had al gemerkt dat er steeds meer mensen naar de wedstrijden van UNIS Flyers komen kijken. ,,Wij willen graag de fans vermaken. De support die wij krijgen is fantastisch. Laatst speelden we in Amsterdam en volgens mij waren er meer Flyers-fans dan supporters van Amsterdam Tigers. Als club moeten we koesteren dat we zoveel goede supporters hebben. We merken dat bijvoorbeeld al in de warming-up. De tribunes stromen dan al vol en sommige supporters hebben zelfs spandoeken en bedrukte kartonnen borden gemaakt. Dat is fantastisch! Als spelers merken we dat het steeds meer leeft onder de supporters.”

Allround-forward

In de wedstrijd van afgelopen weekend tegen Tilburg Trappers Toekomstteam (11-1) noteerde Demelinne maar liefst 5 assists en één goal. De forward is in de afgelopen jaren getransformeerd van afmaker naar een allround-forward speler. ,,Ik stond altijd op de wing,” vertelt Demelinne. ,,Toen ik zeven jaar geleden van Den Haag naar Flyers kwam werd ik bij Flyers ingezet als center. Als center moet je meer mee verdedigen en het spel maken. Dat hoefde ik bij Den Haag nauwelijks te doen, maar in Heerenveen werd dat wel van mij verwacht. Ik heb hier heel veel geleerd.”

Dit seizoen begon Demelinne in een lijn met Brent Janssen en Ronald Wurm. Inmiddels is hij toegevoegd in de aanvalslijn met Adam Bezak en Marco Postma. ,,Marco is een heel goede passer maar kan ook heel goed een goal maken als hij dat wil. Adam is een pure afmaker. Ik vind mezelf een spelmaker, maar ik weet wel hoe ik een goal moet maken,” lacht hij. Demelinne staat in de bekercompetitie en BeNe-League samen op 8 goals en 15 assists.

De captain van UNIS Flyers draagt inmiddels voor het vierde seizoen de bekende ‘C’ op zijn tenue. ,,Het is uniek voor mij,” vindt Demelinne. ,,Ik vind het heel bijzonder dat ik aanvoerder mag zijn. Het is een eer. Het is daarbij een geluk dat ik als captain alle prijzen heb gewonnen die er te winnen zijn. Daar ben ik heel trots op. Maar we hebben meer leiders in het team. Sommige dragen een ‘A’, maar er zijn ook natuurlijke leiders bij. We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor wat wij als team presteren,” besluit Demelinne.

Wees erbij: climax in bekercompetitie

Zaterdagavond om 20.00 uur speelt UNIS Flyers de laatste bekerwedstrijd tegen Cairox Hijs Den Haag. Deze wedstrijd wil je niet missen! Koop je tickets in de voorverkoop met korting via VanPlan (klik hier!).

Foto: Pieter-Jord Hovenga

Deel dit bericht